Search

Mastersuimarin viisi yleisintä treenivirhettä, osa 1

Tämä kirjoitus on ensimmäinen osa pidempää kirjoitusten sarjaa, jossa käymme läpi mastersuimarin yleisimpiä harjoittelun ongelmakohtia.

Osa 1: Treenin puuroutuminen

Harjoittelun puuroutuminen on ehkäpä yleisin mastersuimarin treenivirhe. Puuroa treenistä tulee usein silloin, kun harjoittelua ei ole ennalta suunniteltu. Eli yleensä silloin, kun ”vedellään tuntuman mukaan”. Tämä aiheuttaa sen, että kovat treenit eivät ole niin kovia ja kevyet niin kevyitä kuin niiden pitäisi olla. Kovista treeneistä ei siten saada kunnollista harjoitusvastetta, mutta keskikovien treenien takia ei oikein palaudutakaan kunnolla missään vaiheessa. Harjoitellaan siis koko ajan vähän sinnepäin ja suunnitelmallisuus puuttuu.


Harjoittelun yksi tärkeimpiä periaatteita on niin sanottu ylikuormittamisen periaate. Jotta keho adaptoituisi eli sopeuttaisi elintoimintojaan vastaamaan ympäristön antamaan haasteeseen, tulee haasteen olla riittävän suuri. Tämä haaste eli treeniärsyke käynnistää elimistössä reaktioiden sarjan, jonka seurauksena se on seuraavalla kerralla valmiimpi kohtaamaan nämä ympäristön vaatimukset. Toisin sanoen uimarin kunto kasvaa!


Treeniärsyke aiheuttaa kuitenkin myös väsymystä. Oikeastaan voidaankin ajatella niin, että jos harjoitus ei aiheuta väsymystä, ei se ole ollut riittävän kuormittavaa. Elimistön sopeutumisprosessit ja kehittyminen (kuten hyvin varmasti tiedätkin) tapahtuvat levossa, joten kehittävää treeniärsykettä tulisi seurata riittävä lepojakso tai kevyempi harjoittelu. Hyvä harjoittelu onkin näiden kahden – riittävän kuormittamisen ja riittävän levon – vuorottelua.


Kokonaiskuormituksen hallinta liittyy vahvasti treenin puuroutumiseen. Käytännössä lähes kaikilla mastersuimareilla on harjoittelun lisäksi useita muitakin kuormitustekijöitä. Työ, opiskelu, lapset ja muu normaaliin arkeen liittyvä stressi vaikuttaa harjoittelusta palautumiseen. Elimistö käsittelee kuormituksen eli stressin kokonaisuutena. Esimerkki: harjoitusohjelmaan on merkattu kova treeni. Olet nukkunut edellisyön huonosti, aamupalakin jäi siinä kiireessä syömättä ja lounaaksi sait ahmittua työpöydän äärellä yhden valmissalaatin. Työpäivä on ollut kiireinen ja iltapäivän viimeinen palaveri venyy. Haet lapset myöhässä päiväkodista ja hermot ovat kireällä. Saavut uimahallille rättiväsyneenä. Tässä kohtaa on hyvä pysähtyä ja miettiä, olisiko tänään parempi sittenkin uida vain jotain kevyttä. Tyhjentää aivot päivän rasituksesta ja siirtää kovan harjoituksen paikkaa vaikkapa seuraavaan päivään.


Usein mastersuimarilla onkin hyvä olla suunnitelmallisuuden lisäksi myös joustavuutta harjoitusohjelmassaan. Pään hakkaaminen seinään ja harjoitusohjelman orjallinen noudattaminen edellä kuvatussa tilanteessa ei ole tietenkään eduksi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että aina ”vedeltäisiin vain tuntuman mukaan”, ilman minkäänlaista suunnitelmaa. Hyvin suunniteltu harjoitusohjelma on tärkein työkalu treenin annosteluun eli kuormituksen sekä levon vuorotteluun. Mutta hyvääkin harjoitusohjelmaa tulee pystyä tarpeen vaatiessa muokkaamaan. Puuroutumista välttäen.

 


Amfibian Mastersleirillä pureudumme syvemmin mastersuimarin harjoitteluun ja harjoittelun suunnitteluun. Leiri järjestetään 19. – 22.8. Kuortaneen Urheiluopistolla. Ilmoittautua voit tästä linkistä: https://amfibiaswim.com/products/amfibia-mastersleiri-kuortaneella

Search

English
English